Arkiv

Fant 50 artikler med artikkeltype Kommentar [fjern]

Tittel Dato

KOMMENTAR: Norge etter oljen De er menn og sjelden vare. Vi trenger langt flere nye teknologer for å utvikle nasjonen

Det er bra at ingeniørorganisasjonene vokser. Enda viktigere er det at vi utdanner og rekrutterer flere som kan utvikle teknologiene post-petroleum.

KOMMENTAR: Hjemmekontor Den skjulte trusselen på hjemmekontoret

Hjemmekontor har vært normalen for mange av oss i det siste. Men den tilsynelatende friheten kan ha en pris. Kanskje er vi ikke så frie som vi tror.

KOMMENTAR: Lønnsoppgjøret HR Norge om lønnsoppgjøret: – Mange vil bli skuffet

Årets lønnsoppgjør blir spesielt. Noen permitterer, mens andre tjener penger som gress, skriver Even Bolstad i HR Norge.

KOMMENTAR: Datasikkerhet Tre tiltak for å sikre digitale arbeidsplasser i «den nye normalen»

Covid-19 har på rekordtid presset frem en digital transformasjon. Den tradisjonelle arbeidsdynamikken er borte, og hjemmekontoret har for mange blitt stedet der jobben gjøres.

KOMMENTAR: Hjemmekontor Hvordan bruker vi koronakrisen til å utvikle mer tillits­basert ledelse?

«Tillitsbasert ledelse» har egentlig lite med hjemmekontor å gjøre – men det kan være i ferd med å endre seg.

KOMMENTAR: Hjemmekontor Produktivitet og trivsel for den enkelte er viktigst – ikke hvor kontoret ditt er

Vi har teknologien og muligheten til å få den mest fleksible og beste arbeidshverdagen i verden, men vi er nødt til å benytte den unike muligheten vi har akkurat nå til å endre arbeidskulturen vår.

KOMMENTAR: Arbeidsmiljø Arbeidsgivere som ikke sikrer et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ved gjenåpning risikerer straffeansvar

Flere arbeidsgivere planlegger eller har startet gjenåpning av kontorene i tråd med at samfunnet går mer tilbake til normalen. Arbeidsgivere må imidlertid sikre et forsvarlig arbeidsmiljø på arbeidsplassen ved gjenåpning, herunder opptre i tråd med smittevernsanbefalinger og hensynta eventuelle lokale restriksjoner.

KOMMENTAR: Diskriminering i arbeidslivet Kler du teknologibedriften din i pride-farger fordi det er god PR? Da har du misforstått

Å bruke Pride-flagget er bra, så sant det reflekterer hvordan du leder selskapet resten av året.

KOMMENTAR: Bærekraftige IT-studier Bærekraft må inn i IT-utdanningene

Korona-krisen har med tydelighet vist oss hvordan vi kan jobbe og leve mer bærekraftig gjennom digitalisering. Nå blir vi nødt til å spørre oss; var den «gamle normalen» virkelig en god tilstand?

KOMMENTAR: Karrierevalg for ingeniører Dette er den perfekte sommeren for oljeingeniøren til å skifte bransje

Om du starter karrieren med å sikte mot en jobb i oljebransjen nå, kan det være du går glipp av å bli en del av Norges neste industrieventyr.

KOMMENTAR: Læring på arbeidsplassen Vi må få tid til å lære på jobben

Det er behov for en ny karrieremodell som likestiller læring med arbeid.

KOMMENTAR: Feriepenger til permitterte Risikerer å betale doble feriepenger til permitterte

Reglene og praksis for utbetaling av feriepenger er kompliserte, og blir enda mer komplisert når arbeidstakere er permittert. Arbeidsgivere kan i ytterste konsekvens risikere å måtte betale feriepenger to ganger.

KOMMENTAR: Eierens ansvar i Equinor Equinor kan være tjent med nye eiere. Staten følger ikke godt nok med

En aktiv eier som hadde satset sine private penger ville aldri latt Equinor skure og gå for seg selv, uten å gripe inn.

KOMMENTAR: Digital arbeidsplass  Vi fikk et digitalt spark i rumpa av korona. Hvordan beholde ferdighetene?

Jobbreisene var ikke så nødvendige, og hjemmekontor kan fungere godt. Det vet vi nå. Så hva gjør vi med digitale ferdigheter videre, spør Digital Collaboration Manager, Torunn Gaasemyr.

KOMMENTAR: Hjemmekontor og koronakrise Kanskje er det den ensomme super­ingeniøren som først skal tilbake på kontoret

Kjønn er en gammeldags måte å dele inn folk på.

KOMMENTAR: Permittering og nedbemanning Fra permittering til nedbemanning: Dette må arbeidsgiver passe på

Hva skal arbeidsgiver gjøre hvis det viser seg at markedsnedgangen er permanent og ikke midlertidig? Advokatene Hans Jørgen Bender og André Istad Johansen i Advokatfirmaet Selmer advarer mot feilslutninger i de vanskeligste temaene.

KOMMENTAR: Mangel på IT-kompetanse og få studieplasser Norge har ikke råd til at 4800 søkere til IT-studier får avslag i et land som skriker etter IT-kompetanse

Det er på høy tid at antall studieplasser utvides.

KOMMENTAR: Ledelse av innovasjon Du er ikke egnet som toppleder om du ikke har fått til innovasjon på to år

Når nær halvparten av kommunene sier de ikke har innført nye innovasjoner i tjenestene i løpet av to år, kan det være tegn på at toppledelsen er utdatert.

KOMMENTAR: Hjemmekontor Bedriftene forbereder gjenåpning. Kan hjemmekontor bli den nye standarden?

Arbeidslivet og arbeidsplassen vi kommer tilbake til er ikke nødvendigvis den samme som den vi forlot, skriver bidragsyter Even Bolstad

KOMMENTAR: Datasikkerhet Har du cybersikkerhet på hjemmekontoret?

Covid-19 krisen har ført til historisk høy bruk av hjemmekontor. Mange har på kort varsel kastet seg ut i bruk av nye digitale kommunikasjonsløsninger for å opprettholde driften under koronautbruddet. Men hvordan sikrer man at krav til cybersikkerhet og personvern overholdes når ansatte jobber hjemmefra?

KOMMENTAR: Permitteringsregler i Norge Nå trenger vi en moderne permitteringslov

Koronakrisen viser med all tydelighet hvor kritisk det kan være for deler av næringslivet at vi ikke har et skikkelig lovverk for å permittere også når moderne industri stopper opp.

KOMMENTAR: Jobbintervju Spill, interaktivitet og kreative oppgaver kan være langt bedre enn jobbintervjuet

Tradisjonelle jobbsøknader og klassiske CV-er er utdatert for lengst. Vi som ansetter må ta i bruk bedre verktøy for å finne de beste kandidatene.

KOMMENTAR: Norwegian-krisen Når styret og ledelse blir forelsket i egen strategi, går det fort galt

Ufattelige verdier er barbert bort fordi tidligere ledelse og styre var forelsket i sine egne tanker og planer, skriver Tor W. Andreassen

KOMMENTAR: Fremtidens arbeidsliv Flere av de digitale nødløsningene er kommet for å bli. Vi trengte dette sparket bak

Ny vaner vil forbedre både forretningsmodeller og arbeidsmetodikk.

KOMMENTAR: Hvordan redde bedriften i koronakrisen 5 råd til hvordan bedriften din overlever koronakrisen

Hvis bedriften din rammes av koronakrisen, handler det for mange nå om å overleve. Disse 5 grepene bør du ta nå, skriver advokat og partner i advokatfirmaet Selmer, Tor Herdlevær.

KOMMENTAR: Anita Khron Traaseth råd til ledere Noen har mistet så og si alt på få dager. Her er Krohn Traaseths 10 tips til ledere av små bedrifter

De siste dagene har jeg snakket med unge, relativt ferske bedriftsledere som er usikre på hvordan de skal lede bedriften gjennom korona-situasjonen.

KOMMENTAR: Utdanning av bioingeniører Uten flere bioingeniører kan prøveproblemene under pandemien bli helt vanlige i framtiden

Det er bioingeniører som trengs for å analysere alle koronaprøvene som tas. De er en økende mangelvare.

KOMMENTAR: Koronavirus i Silicon Valley Et reisebrev fra Silicon Valley: 2 måneder blant tech-selskaper endte i full isolasjon i en spøkelsesby

Niclas Bergh Bugge er journalistpraktikant hos Teknisk Ukeblad Media fra Høgskulen i Volda. Her er hans reisebrev fra Palo Alto.

KOMMENTAR: Koronapandemien og arbeidsmarkedet Koronapandemien gjør det offentlige til vinner i kampen om arbeidskraften

Jobb i norsk offentlig sektor = «jackpot».

KOMMENTAR: Innovasjon i krisetider Koronakrisen gir muligheter for innovasjon og kompetanseutvikling 

Å stimulere til innovasjon og investere i kompetanse for fremtiden, kan være den smarteste skadebegrensningen man kan gjøre nå, skriver bidragsyter Even Bolstad

KOMMENTAR: Samarbeid – Når alle velger det som er best for seg selv, ender man opp med å konkurrere - og ikke samarbeide 

Til tross for oppfordring til å ikke hamstre, ble butikkhyllene tømt. Hvordan kan vi forstå enkeltes uvilje til å samarbeide, spør Tor W. Andreassen.

KOMMENTAR: Hjemmekontor under koronapandemien Hva skjedde? Jeg vil ha samfunnet mitt tilbake. Jeg vil ha tilbake livene våre! 

Men dette er selvfølgelig ikke tiden for kollektiv klaustrofobi, skriver Sintefs kommunikasjonssjef Mala Wang-Naveen.

KOMMENTAR: Permittering ved graviditet og foreldrepermisjon Gravid eller i foreldrepermisjon og frykter permittering? Her er alt du trenger å vite

– Det vil være diskriminering hvis arbeidsgiver lar graviditet eller foreldrepermisjon ha betydning for hvem som blir permittert, skriver Teknas advokat.

KOMMENTAR: Ledelse i usikkerhet 5 praktiske råd til ledergruppen: Slik tar dere bedre beslutninger

Nesten uansett hvilke beslutninger du nå tar som leder, vil kunne kritiseres i ettertid. Voldsomme endringer, usikkerhet og hjemmekontor gjør det vanskeligere enn noen gang å ta robuste topplederbeslutninger.

KOMMENTAR: Studenter i koronakrisen Koronakrisen: Noe må gjøres før framtidas ingeniører hopper av studier

Utdanningsminister Henrik Asheims såkalte redningspakke holder ikke mål. Studentene får offentlig kredittkort framfor inntektssikring, og noen faller helt utenfor.

KOMMENTAR: Digital læring På en femøring skal landets skoler legge om til digital undervisning. Det vil kreve enorm innsats

Skolene og universitetene mangler kompetanse på digital læring, nå som fjernundervisning blir essensielt for landets elever og studenter.

KOMMENTAR: Koronavirus Svak ledelse kan føre til at koronaviruset slår langt hardere enn nødvendig

Norge nøler i møtet med koronaviruset. Problemet er at mange ikke er rustet økonomisk for en langvarig unntakstilstand i industri og næringsliv.

KOMMENTAR: Robotifisering av ledelse – Roboter og algoritmer blir våre nye, digitale sjefer

Mye tyder på at de nye type sjefene kan bli svært krevende, skriver bidragsyter Tor W. Andreassen

KOMMENTAR: NTNU Technology Transfer Kahoot  Kahoot brukte 9 år på å gå i pluss. Innovasjonsevnen til universitetene må bli bedre

Læringsspillet Kahoot går for første gang i pluss. Det er ni år siden NTNU-professor Alf Inge Wang og masterstudent Morten Versvik startet utviklingen av det kunnskapsbaserte spillet.

KOMMENTAR: Innovasjon på arbeidsplassen – Tidsklemma på jobb gjør at vi sliter med innovasjon og samarbeid

Innovasjon er krevende. Mye handler om teknologi, men det handler enda mer om menneskene som skal til for å drive frem endring, skriver bidragsyter Even Bolstad i HR Norge.

KOMMENTAR: Er norsk maritim bransje tregest i klassen? Maritim næring mangler kvinner ved roret

Vi kan riste på hodet over at det tok 125 år før Hurtigruten fikk sin første kvinnelige kaptein. Men vi må også gi kred for at det faktisk skjer, skriver Teknisk Ukeblad Medias ansvarlige redaktør, Jan M. Moberg.

KOMMENTAR: Jobbstress i IT-sikkerhetsbransjen Utbrente IT-sikkerhetsfolk kan få store konsekvenser i en bransje som skriker etter arbeidskraft

Nå må det tas grep, advarer Ateas IT-sikkerhetsjef.

KOMMENTAR: Gaming i skolen Det er flere gode grunner til at gaming bør bli skolepensum fra høsten av

De nye læreplanene for grunnskolen og videregående skole skal legge til rette for utvikling av digitale ferdigheter. Vi mener tiden er inne for at gaming i større grad blir en del av pensum.

KOMMENTAR: Få ingeniører i politikken Teknologer vil prege samfunnsutviklingen – selv om de ikke sitter i regjeringen

Ingeniørene må ikke nødvendigvis sitte i regjering for å påvirke samfunnsutviklingen, skriver magasinredaktør for Teknisk Ukeblad, Tormod Haugstad.

KOMMENTAR: Strategi og ledelse for kunstig intelligens – Sterk lederkompetanse er en forutsetning for å lykkes med AI

Implementering av AI vil tvinge virksomhetene til å tenke annerledes om sine forretningsmodeller, skriver artikkelforfatterne.

KOMMENTAR: Hvem eier rettighetene til ideene til ansatte Arbeidsgiver eier ideene dine, men du har krav på betaling

Hvor går grensene for rettighetene til ideen din? Jurist Andrea Tveter i Jussformidlingen svarer. 

KOMMENTAR: Overtid og stress i oppstartsbedrifter Overtidsmisbruk og slitekultur virker fordi ansatte blir motivert av skam  

Hvordan ta livet av overtidskulturen i mindre bedrifter, undrer Michael Zink i Salesforce Norge.

KOMMENTAR: Kvinner i IT-bransjen Mer enn 20 år i IT-bransjen har overbevist meg om den trenger flere kvinner

Cathrine Marstein Engen hører mange jenter innen IT forteller at de føler seg underlegne gutta. Men det er det ingen grunn til.

KOMMENTAR: Hun har 7 råd til kvinner i mannsdominerte bransjer

Ledere i Telenor, Atea, Evry, Visolit og Startuplab har delt av sin erfaring. 

KOMMENTAR: Karriere360.no Teknologi endrer arbeidslivet. Karriere360 gir deg nyheter og råd om hvordan du lykkes

Teknisk Ukeblad Medias nysatsing dekker nyheter om utdanning, jobb og ledelse for teknologer.

Fant 50 artikler. Viser 1–50.