No Isolation - teknologi mot ensomhet

Karen Dolva er på BBCs liste over verdens 100 mest innflytelsesrike kvinner

En av 100 kvinner i verden som gjør en forskjell i disse turbulente tider, skriver BBC.

Karen Dolva i No Isolation er en av 100 kvinner BBC trekker fram i år.
Karen Dolva i No Isolation er en av 100 kvinner BBC trekker fram i år. (Foto: Odd Ricahrd valmot)

En av 100 kvinner i verden som gjør en forskjell i disse turbulente tider, skriver BBC.

BBC har publisert den årlige listen over 100 inspirerende og innflytelsesrike kvinner fra hele verden for 2020.

Den norske gründeren er på listen sammen med 99 andre kvinner fra hele verden som BBC vil hedre fordi de leder an i forandring og gjør en forskjell i dette uvanlige året.

Karen Dolva fra No Isolation er i svært godt selskap på lista. Forskere, forfattere, idrettsutøvere, politikere og helsepersonell fra hele verden er med.

Teknologi mot ensomhet

Karen Dolva er administrerende direktør og medstifter av No Isolation, som ble grunnlagt i oktober 2015. Selskapet er mest kjent for den lille hvite roboten AV1 som kan være til stede for eksempel i klasserommet for å hjelpe barn og unge voksne som er rammet av langvarig sykdom.

Roboten skal hjelpe de som er hjemme til å føle seg mindre ensomme. Den kan stå på pulten til barnet som er borte, og kan både bevege seg og vise følelser. Den kan også bli med ut i friminuttet eller hjem med venner.

Da Tu.no skrev om selskapet i april i år, var de nærmest utsolgt for et annet produkt, KOMP, en brukervennlig skjerm beregnet på eldre som ikke har særlig erfaring med å bruke det siste innen ulike teknologier.

Det ser ut som en stor stasjonær radio med en 17 tommers skjerm, én stor knapp og god lyd. Denne skal stå hjemme hos eldre eller på sykehjemmet og holde kontakten gjennom video og bilder med en lukket familiegruppe.

En tilsynelatende perfekt dupeditt for eldre som er isolerte fra sine kjære på et pleiehjem eller karantenehotell.

I april var produktet utsolgt både på selskapets nettsider og hos Elkjøp. 

–  Store kjeder i Østerrike, Tyskland og Spania ønsker å selge, men vi kan ikke levere. Norden og Storbritannia er kjernemarkedet vårt, men nå har vi plutselig tusen på venteliste i Tyskland, sa Dolva til tu.no den gang.

– Kan ikke bruke Covid-19 som unnskyldning

BBC siterer Dolva på følgende:

– Vi har ikke råd til å bruke Covid-19 som en unnskyldning for å la være å kjempe. Det bør være en vekker at de mest sårbare blir alltid truffet hardest. Vi må bruke denne tiden til få til endring og beskytte dem som trenger det, sier Dolva til BBC.

Blant annet den finske statsministeren Sanna Marin, trekkes fram på grunn av Finlands håndtering av koronakrisen. Finland har hatt lave smittetall, og færre smittede totalt i forhold til befolkningstall enn Norge.

Les også