Studere som permittert

I fire måneder får permitterte nå lov til å kombinere studier og dagpenger

Regjeringen åpner for at man skal kunne ta utdanning samtidig som man mottar dagpenger. Tekna vil at ordningen skal gjelde lenger enn bare til 1. september.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier den midlertidige ordningen vil være bra både for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgivere.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier den midlertidige ordningen vil være bra både for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgivere. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Regjeringen åpner for at man skal kunne ta utdanning samtidig som man mottar dagpenger. Tekna vil at ordningen skal gjelde lenger enn bare til 1. september.

Koronakrisen har ført til at rekordmange har søkt om dagpenger. Tidligere måtte man søke om å kombinere opplæring med dagpenger, men nå innfører regjeringen en midlertidig ordning som gjør det enklere å ta utdanning samtidig som man mottar dagpenger.

Det gjør at alle som krysser av for opplæring på meldekortet hos Nav, får utbetalt dagpenger som vanlig.

Alle typer kurs og opplæring

Ordningen gjelder alle typer kurs og opplæring, opplyser regjeringen i en pressemelding onsdag. Den nye ordningen er midlertidig og gjelder fra 20. april til 1. september.

– Mange av dem som nå ufrivillig står utenfor arbeidslivet, ønsker å bruke tiden på å sørge for at de har relevant og tidsriktig kunnskap når de etter hvert skal tilbake til den gamle jobben sin. Samtidig er mange avhengige av dagpengeutbetalingene for å få hverdagen til å gå opp. Denne løsningen vil være bra både for den enkelte arbeidstaker, for arbeidsgivere og for samfunnet i stort, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Det vil fortsatt være et krav om at man samtidig er aktiv jobbsøker, og tilgjengelig dersom man får ny jobb. Det betyr at ordningen gjelder for dem som er permitterte og arbeidsledige som mottar dagpenger, og ikke for studenter som mottar støtte fra Lånekassen.

Tekna håper på mer langvarig ordning

Tekna er positive til forslaget fra regjeringen.

– Ved forrige oljekrise var det nettopp mulighet for å ta utdanning mens man mottok dagpenger som ble etterlyst da våre medlemmer mistet jobben. Vi vet at mange ønsker å oppdatere seg og videreutvikle sin kompetanse mens de er permittert, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Ordningen er midlertidig, og gjelder fram til 1. september.

– Vi frykter at mange av våre medlemmer blir permittert over lengre tid, og håper at dette blir en mer langvarig ordning enn det som er skissert. Det er uansett bra at det blir enklere for permitterte å studere. Dette har vi etterlyst siden forrige oljekrise, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Les også