Space Launcher

Gründere kan få innpass hos ledende investorer og industriaktører: Søknadsfristen nærmer seg

Kjeller lanserer nytt program for norske oppstartsbedrifter som bruker romteknologi til å løse utfordringer både i rommet og på jorda.

Jordobservasjonssatellitt utviklet av ESA som en del av Copernicus-programmet
Jordobservasjonssatellitt utviklet av ESA som en del av Copernicus-programmet (Illustrasjon: ESA–P. Carril)

Kjeller lanserer nytt program for norske oppstartsbedrifter som bruker romteknologi til å løse utfordringer både i rommet og på jorda.

Kjeller Innovasjon skal velge ut ti norske oppstartsselskaper som jobber med romteknologi til noen intense dager i Forskningsparken på Kjeller.

Her får de innpass hos noen av de ledende industripartnerne og investorene innen feltet. Aksellerator-programmet har fått navnet Space Launcher, og du kan søke her.

Fristen for å søke er 6. september og programmet starter 6. oktober.

Romteknologi kan brukes til så mangt. Alt fra roboter i jordbruket til et beskyttelsesmiddel som kan sprayes på nær sagt alle metaller benytter seg av romteknologi. Kjeller Innovasjon ønsker altså å nå ut til et bredt spekter av oppstartsbedrifter.

Gründere misliker klasserommet

– Du vil møte i hvert fall to industriaktører som du kan sparre med og utvikle ideen din sammen med. Equinor er spikret og den andre er trolig snart på plass, sier prosjektleder Jo Bjørnstad, senior forretningsutvikler i Kjeller Innovasjon.

Ifølge Bjørnstad sin research ønsker gründerbedrifter å unngå klasserommet. De vil ha tid til å utvikle bedriften sammen med partnere og ledende aktører i markedet - ikke høre på presentasjoner.

Det forsøker Kjeller Innovasjon å legge opp til.

– Vi har tre-fire dager på Kjeller og én dag hos hver av partnerne våre, sier Bjørnstad.

Mer effektivt digitalt?

EY tilbyr en dag med problemløsning hva gjelder IP-strategier og juridiske utfordringer. Det blir òg en finansiell strategiworkshop hos Nordea, som har sin egen gründersatsing. T:lab i Trondheim er med for sparring, rådgivning og faglig innhold.

Kjeller Innovasjon legger opp til at det meste kan kjøres digitalt, om koronasituasjonen fortsatt krever det.

– Vi har gode erfaringer med at workshops kan gjøres effektivt over videokonferanse og digitale løsninger, men god nettverksbygging vil bli mer krevende om man ikke møtes fysisk, sier Bjørnstad.

Les også

To år med finansiering og rådgivning

Om man blir valgt til å være med på aksellerator-programmet ligger man godt an til å søke seg videre til den europeiske romorganisasjonens inkubator på Kjeller, ESA BiC, neste år.

Her kan en få to år med finansiering for å utvikle produktet sitt videre, med nettverk og rådgivning på kjøpet.

Noe av poenget med ESA BiC er å legge til rette for flere såkalte nedstrømsaktiviteter for små- og mellomstore bedrifter. Det vil si bedrifter som tilbyr tjenester og produkter basert på romteknologi, men som kan anvendes andre steder enn i romfarten.

Space Launcher avsluttes med en såkalt «Demo Day» hvor de ti bedriftene presenterer sine løsninger for potensielle investorer og samarbeidspartnere.

Relativt få krav til søkerne

Det vil også bli satt av en sum fra «presåkornmidler» som Kjeller Innovasjon kan investere på vegne av Innovasjon Norge.

Det er i utgangspunktet få krav til hvem som kan søke, annet enn at du må drive med  teknologier, produkter eller tjenester relatert til romindustrien, og ha opprettet et aksjeselskap.

Selskapene må ha en skalerbar teknologi eller forretningsmodell.

– Og ikke minst må gründerne ha en sterk driv for å utvikle selskapet, sier Bjørnstad.

Les også