Kriseledelse

Direktesending om kriseledelse: – Hva kan dagens ledere lære av Machiavelli?

Se opptak fra Karriere360s direktesending tirsdag 19. mai der vi snakket med psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit.

EKSTRA

Se opptak fra Karriere360s direktesending tirsdag 19. mai der vi snakket med psykolog og lederutvikler Steinar Bjartveit.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Hva slags type lederskap vil egentlig virke under koronakrisen? Har dagens ledere gjort de riktige valg? 

Det skal psykolog, lederutvikler og høyskolelektor ved BI, Steinar Bjartveit, forsøke å svare på i Karriere360s direktesending tirsdag morgen, der han ser kriseledelse gjennom realpolitikerens far, Nicollò Machiavellis øyne.

I forkant av direktesendingen har Karriere360 tatt en prat med Bjartveit, der han forteller litt om hvem Machiavelli var og hvordan han ville tenkt om den norske regjeringens kriseledelse under koronakrisen.

Indirekte råd

Machiavelli var politisk rådgiver for de store lederne i Firenze og skrev tidlig på 1500-tallet boken Fyrsten, en bok som ofte blir vist til som «bibelen» for all ledelseslitteratur, forteller Bjartveit.

Steinar Bjartveit er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI og lederutvikler i Keiron. Foto: Keiron

– I boken skriver Machiavelli til den som leder i Firenze på den tiden, og kommer med råd til hva du bør gjøre som leder når du står i en krisesituasjon, sier han.

Boken handler om en kritisk periode i Italia, der Italia har vært og er preget av krig, med ulike byer som står mot hverandre, men også stormakter fra Frankrike og Spania som prøver å gjøre sitt innhogg i Italia.

Bjartveit forklarer at man må bruke Machiavellis perspektiver indirekte.

– Du må se på prinsippene rundt hva han mener om ledelse, og så kan du bruke de perspektivene mot kriseledelse i vår tid, sier han.

Minst mulig kritikk

– Gitt i koronakrisen, burde vi egentlig snakke sammen om halvannet års tid, og det er det mange av dagens fagfolk innen folkehelse og epidemiologi som også sier, vi vet ikke helt klart hva som er riktig strategi. Det vil framtiden vise, sier Bjartveit.

Han forteller at det mest sentrale prinsippet hos Machiavelli er at man må se hva som virkelig virker og langsiktige resultater. Basert på resultatene kan du se hvem som tenkte rett, sier han.

– Machiavelli ville ment at regjeringens «slå ned»-strategi  under covid-19-pandemien er dyr strategi og kortsiktig, sier han.

Videre ville Machiavelli sagt at det er typisk politikerene at de er nødt til å ta en slik strategi, mener Bjartveit:

– Det ingen som orker å stå i en situasjon hvor mange vil dø, sier han.

Strategien som de norske politikerene har valgt, er den som på kort sikt vil føre til minst mulig kritikk, tenker Bjartveit.  

– Machiavellis råd ville vært basert på økonomiske betraktninger –  hva koster det reelt sett, hvor mange mister livet sitt, og hvor kostbart er det å ta de ulike strategiene, sier han.

Les også